Joi am fost la un nou eveniment inedit, Branzeturi cum se… cuVin, organizat de catre Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro, de data aceasta la Casa Zamfirescu. Locatia a fost pe terasa (propice, zic eu) unei case boieresti, in centrul Craiovei. Acolo am participat la prezentarea povestii din spatele Cramei Histria si a vinurilor sale, poveste ce m-a facut sa simt ca gust direct din strugurii copti de soare, sezand in via dobrogeana din apropierea cetatii. Si cine stie, poate intr-o zi o sa am ocazia sa poposesc la ei.

De la Paul Fulea (antreprenor, sufletul brandului Crama Histria) am aflat o informatie noua, cum ca fumatorii si bautorii de cafea simt mai putine arome. Damn it, de nimic nu avem parte! Ce mi s-a mai parut interesant este ideea lui cum ca tot ceea ce gustam de-a lungul vietii influenteaza ceea ce simtim intr-un pahar cu vin. Ne-a povestit chiar ca o doamna i-a spus odata ca simte ceva de orez cu lapte intr-o creatie de a sa.

„Interactiunea cu vinul este strict personala”, ne-a spus Paul. Un tip bine, stilat si mandru, el s-a autoprezentat ca „om bun la toate”. Dar Nikolaos (Rose) este cel ce m-a sedus si mi-a atras atentia cu farmecul sau deosebit. Imi pare ca, in timp ce solul calcaros da o eleganta gustului, si arsita in care cresc strugurii ofera un ceva aparte.

Ca sa mergem si mai departe, hai sa analizam tipurile de branza si vinurile testate. Furnizorul de branzeturi Delaco este parte a grupului Savencia, unul dintre cei mai mari producatori la nivel mondial, astfel ca respecta rigori stricte in ceea ce priveste productia. Dar asta inseamna si ca poate oferi o multitudine de produse pe piata romaneasca, ceea ce e de bine, zic eu, dupa ce am gustat o parte din acestea!

Si daca este sa vorbim putin de istoria branzei, se pare ca aceasta ar fi fost descoperita de neamurile de pastori pe vremea cand laptele era o sursa importanta de proteine, si s-a dorit stocarea lui pe perioade mai indelungate de timp. In acele vremuri, inainte sa se descopere maturarea, este posibil ca branza sa fi fost similara cu telemeaua. Primii colonisti au dus-o si in Americi, unde, odata cu descoperirea frigiderului, au aparut noi posibilitati si primele fabrici, dar, cu toate acestea, ea a ramas apanajul culturii gastronomice europene.

Asadar, perechile zilei au fost:

Nikolaos RoseMerlot Rose + Delaco Branza pentru gratar

Este perfid felul in care prima gura iti da senzatia de dulce. Vinul este in realitate unul puternic, la limita dintre rose si rosu. Nikolaos este triplu sec! Editie limitata, deci grabeste-te daca vrei sa il prinzi, pentru ca sunt sub 6000 de sticle din aceasta gama. Si mi-a soptit o pasarica cum ca ar merge perfect si langa protap. Cuvantul care descrie cel mai bine acest vin este senzualitate.

Halloumi i-a facut insa fata. Aceasta se obtine prin metoda „pasta filata” si se poate pune pe gratar, intrucat are un punct de topire mare. Cu o aroma puternica, o textura gumoasa si elastica (iti scartaie in dinti), este originara din Cipru, de unde s-a raspandit in intreaga lume.

Aceasta asociere a fost una castigatoare in inima mea si a reprezentat, din punctul meu de vedere, vara. O combinatie divina pentru perioada aceasta, mi-a placut in mod deosebit gustul sarat al branzei calde si felul in care vinul il stingea pe cerul gurii, lasand loc unei senzatii de „racorire”.

Nikolaos AlbSauvignon Blanc + Mozzarella Delaco

Este pentru prima data cand am auzit de termenul de Terroir de Dobrogea, si mi s-a parut foarte romantic. La acesta s-a utilizat flora spontana, si este un vin minunat, delicat, cu aciditate medie.

Mozzarella cu care a fost asociat este unul din elementele de baza ale bucatariei italiene, cu o textura ferma si aroma de lapte. Se spune ca ar fi fost descoperita accidental la o fabricuta, undeva pe langa Neapole, de unde si notoria asociere cu pizza.

Ammos AlbRiesling & Sauvignon Blanc  + Brie au Bleu Ile de France

Il are pe vino-n-coace. Descris ca fiind cel mai comercial, acest vin a fost creat in 2016 si crescut, de asemenea, in Dobrogea, la 36 de grade.

Brie este considerata regina Frantei, de aceea cine o gusta se si indragosteste iremediabil. Are o textura matasoasa, insa coaja cu mucegai este cea care ii adauga caracter. Aceasta de fata a continut atat mucegai alb, cat si mucegai albastru, de unde si numele. Recomand servirea alaturi de struguri albi. Preferata mea! Cuvantul care poate descrie sentimentul pe care mi l-a lasat aceasta branza este delicatete.

Ammos RoseCabernet Sauvignon & Merlot Rose  + Havarti Delaco D’Exceptie

O combinatie interesanta. Vinul este directionat catre zona de plaja si piscina, unde se si vinde cel mai bine. Este extrem de bine vazut pe litoral, insa trebuie musai sa fie servit rece.

Este pentru prima data cand gust Havarti, insa de remarcat ar fi aroma bogata de unt din aceasta branza maturata. Vine din Danemarca iar textura si gustul sunt untoase, de asemenea. As incerca-o alaturi de smochine sau pere.

Ammos RosuCabernet Sauvignon & Merlot + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Abia scos pe piata, are un rosu rubiniu superb si am putut simti note de afine, mure si cirese amare. Plus ceva lemnos… dar lemnul in vin este ca sarea-n bucate, dupa cum am aflat.

Grana Padano are un gust dulceag, aroma de nuci si textura granulata. Imi place sa o dau pe razatoare peste supa crema, sa o asociez cu alte branzeturi, dar, trebuie sa recunosc, este ideala cu paste.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.