M-am intalnit iar cu bloggerii craioveni, tot intr-o joi, de data aceasta la elegantul restaurant Oxygen Bistro, cel cu mancarea gustoasa si atmosfera intima de pe A.I. Cuza. Aici, in cadrul evenimentului Branzeturi cum se cuVin #33, organizat de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro, am avut ocazia sa testez 6 perechi (vinuri Bio de la Dragasani asociate cu branzeturi de exceptie de la Delaco):

  • Crampoșie sec + Camembert Ile de France
  • Pinot Gris demisec + Emmentaler
  • Sauvignon Blanc sec + Mozzarella
  • Rosé Cabernet Sauvignon demisec + Gouda
  • Tamaioasa Romaneasca demisec + Maasdam
  • Negru de Dragasani sec + Grana Padano

Somelierul Victorian Saftescu, un tip excentric si aparent boem, ne-a spus despre crama ca se intinde pe 100 ha, insa doar 20 de hectare sunt in fapt cultivate. 3 soiuri locale, 3 frantuzesti, gamele “Lacrimi de Luna” si “Pasiuni” sunt tot ce ofera. Agricultura este bio iar impotriva manei folosesc stuff-uri dubioase precum ienupar, lapte de vaca sau infuzie de urzica (care, by the way, am aflat ca se face prin putrezire). Mai mult decat interesant IMO, asa ca iti voi povesti cate ceva despre fiecare:

Cramposia, un soi neaos si neutral de care nu auzisem pana acum (spre rusinea si oroarea mea), se pare ca dainuieste inca de pe vremea dacilor. Nu am regasit aici parfumuri puternice, insa in acest vin tanar am simtit totusi niscaiva note de mar, fructe verzi, migdale si lamaie. Pont: Cramposia Selectionata din 2018 se asociaza tare bine si cu mancaruri traditionale.

Insa de data aceasta, s-a alaturat magic unei Camembert din gama Ile de France de la Delaco, cea care aduce brânzeturi frantuzești în România. Desi initial am fost uimita de aciditatea ridicata, gustul intepator si culoarea galben-verzuie a acestui vin romanesc, perechea neasteptata pe care a facut-o cu branza mai grasa si catifelata m-a facut sa ma las cucerita. Vinul a fost prospetime, branza moliciune, impreuna au dus la echilibru, si astfel m-am decis din prima ca preferata mea este aceasta combinatie interetnica, indiferent ce va sa vina.

Culoarea rubinie si gustul de lemn ale Pinot Gris-ului (o inmugurire a Pinot Noir), aroma sa de merisoare, cirese amare si nuca s-au potrivit cu fructatul Emmentaler (il recunoasteti din desenele animate cu Tom si Jerry).

Mai apoi ne-a reimprospatat un Sauvignon Blanc foarte parfumat, cu aroma de soc, alaturat unei branze Mozarella Fresca.

Cabernet Sauvignon, tot un soi frantuzesc, este o incrucisare intre Sauvignon Blanc si Cabernet Franc. Cu nuante de rodie si culoare vie, acest Rose deschis si fresh a fost asociat cu Gouda.

Tamaioasa Romaneasca, „vinul care aduce zambetul”, a fost preferata de majoritatea. Un deliciu bahic, un nectar seducator demisec, are aroma de fagure de miere si fan proaspat cosit. Aceste senzatii au fost insa temperate de Maasdam, o varianta a cunoscutului Emmentaler, ce a aparut in Olanda in anii ’90. Un tip de branza tare cu gust dulceag, aroma fructată si textura ferma, merge de minune in sandwich-uri sau servita impreuna cu nuci.

Iar ultimul pe lista a fost Negru de Dragasani, un vin vartos si barbatesc, cu miros puternic de butoi si aroma de nuci verzi si mure. Acesta a fost asociat cu Grana Padano, despre care am aflat ca se poate lasa si ca gaj la banca in Italia.

Cam asta este ce pot spune acum despre aceste vinuri cu nume poetice, insa revin cat de curand cu ceva informatii extra. Asa ca STAY TUNED.

PS: Multumiri fotografilor: Daniel Botea, Adrian Sora si Gabi Radoi.

16 gânduri despre “Ferma Magureni – Degustare de Lacrimi de Luna

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.