Iar m-am bagat in treaba asta “murdara”. Am fost atat de suparata ca ratez degustarea de vinuri Samburesti, incat Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro au mai organizat una, pentru mine!

Si iti pot spune ca a fost o seara grea. Intr-o joi, cu branzeturi de la Delaco – Fan Brânză, of course. Importator exclusiv al unor branduri precum Castello, Zott sau Joya, acestia ofera un portofoliu de branzeturi vast pe piata din Romania.

De aceasta data locatia aleasa a fost The Ribs House. Pe site-ul lor poti vedea cateva preparate, insa este mai mult decat evident pe ce s-au specializat.

Samburestiul este celebru pentru vinurile rosii si seci, si din acest motiv le-am sorbit din priviri inca dinainte de a incepe. Povestea lor avut un inceput aristocratic: un boier de vita nobila, mandru de viile sale, il invita la Samburesti pe unul dintre cei mai vestiti oenologi francezi. Acesta din urma ii recomanda sa defriseze viile si sa porneasca replantarea mosiei cu soiuri frantuzesti, iar de aici porneste legenda. Mai tarziu, Cabernet-ul de Samburesti ajunge la rusi (motiv pentru care nu prea dadeai de el pe vremea comunismului) iar Stalin devine un mare fan.

Asadar, sa va spun care au fost asocierile culinare degustate:

  1. Chardonnay + Havarti Castello

Se spune despre Chardonnay ca poate lua nuante gustative diferite in functie de clima. Dupa cum am aflat, aciditatea la un vin alb este coloana vertebrala. Si acesta nu dezamageste. De asemenea, am regasit in „vinul care intelege femeile” clasicele arome de citrice.

Branza schimba total gustul vinului
  1. Roze (Cabernet Sauvignon & Merlot) + Cascaval Sofia

Vinul are o culoare ca de foaie de ceapa, usor spre portocaliu, o aciditate puternica si este fructat.

  1. Pinot Noir + Emmentaler Delaco

Vinul cu aroma de padure si gust de butoi. Cu o culoare clasica, sangerie, acesta mi-a parut usor condimentat.

  1. Feteasca Neagra + British Cheddar Delaco D’Exceptie
Se simte in vin un miros de pepene

Combinatia castigatoare! Se pare ca British Cheddar este cea mai cunoscuta branza din Marea Britanie, tragandu-se din regiunea Somerset. Cu o textura ferma, compacta si faramicioasa, are aroma cremoasa de arahide sau alune de padure. Este o branza noua in portofoliu, usor intepatoare la gust, si are de asemenea o tendinta specifica de a se topi in gura. Despre vin pot spune ca am simtit din plin mirosul tipic, placut, de pruna uscata.

Branza a dat culoare, vinul putere, impreuna ducand la caracter.

  1. Merlot + Maasdam Delaco D’Exceptie

Merlot este cel mai raspandit soi rosu pe plan mondial. Mirosul acestuia duce cu gandul la fructe negre sau rosii.

  1. Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco D’Exceptie

Un vin intunecat, serios dar si majestuos, are parfum dur cu o tenta de piper alb si culoare frumoasa.  Se pare ca este vinul pe care il inteleg barbatii, un „…lichen inflorit pe stanci de cuart rosu” (Radu Anton Roman).

Aici va las cu urmatoarea reclama:

Si apropo de vinuri, stie cineva pentru ce este adancitura din fundul sticlei?

11 gânduri despre “Vinuri oltenesti de la Domeniile Samburesti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.