Mi-am scos toalele bune si m-am intalnit iar cu gasca mea de bloggeri pentru niste Branzeturi cum se cuVin, eveniment de traditie organizat de de Asociatia Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro! De data aceasta am avut in program de la vinificatorul italian urmatoarele vinuri din Delta, ce au facut perechi cu branzeturile nelipsite de la Delaco:

Frizzante Artizanal Feteasca Regala + Camembert Ile de France

Pentru aceasta Feteasca Regala cu eticheta retro, culeasa timpuriu, mustul nefermentat se ține în congelator o vreme. Un vin potrivit pentru vara, se bea la orice ora (inclusiv dimineata)!

Aligote + Brie au Bleu Ile de France

La branza de inspiratie nemteasca imi place faptul ca, spre deosebire de un Brie clasic, putem simti si aroma subtila de mucegai albastru, dar fara asprimea unei branze veritabile de acest gen. A fost asociata cu un vin originar din zona Burgundia (Franța), alb si sec, fructat, cu o culoare usor verzuie.

Feteasca Regala + Havarti Delaco D’Exceptie

Unul dintre cele mai apreciate soiuri romanesti, este foarte aromat, are o culoare placuta, si s-a asociat cu o branza daneza cu textura moale, usor maturata. Trebuie sa recunosc ca m-a cucerit egreta regasita pe ambalaj.

Rose (Babeasca Neagra) + Cascaval Sofia 

Intial nu am considerat-o o alaturare reusita, din cauza faptului ca vinul dulceag, facut din strugurii mai putin copti, scoate in evidenta gustul sarat al cascavalului. Spre sfarsitul degustarii, m-am razgandit insa, pentru ca a fost singura combinatie care mi-a ramas cu adevarat in minte: nu s-au acoperit aromele. Roze-ul are o culoare de “foaie de ceapa” si note fine de cirese. Il pot defini intr-un cuvant: expresiv. Cascavalul in schimb este tipic: are textura ferma dar cauciucata, miros clasic de lapte si unt si se desparte in ate atunci cand il rupi. Luate impreuna, surprinzator.

Babeasca Neagra + Emmentaler Delaco

Unul dintre cele mai vechi soiuri din Romania, a fost alaturat unui Emmentaler cu gust dulceag.

Feteasca Neagra + Gouda Delaco D’Exceptie

Feteasca Neagra devine mai interesanta cu varsta si este un soi catifelat. Combinatia a fost foarte buna, cat pe ce sa o votez ca favorita.

Si inca ceva bonus la final, un Frizzante Artizanal Rose din Babeasca Neagra.

Degustarea a avut loc la Trattoria Chiriac (aka fosta Casa Romaneasca, rebranduita), un loc cu mancare buna, situat in Craiova, in apropiere de Piata Chiriac, pe Bd. Gheorghe Chitu nr. 100A. M-am pozitionat strategic, aproape de povestitori, ca sa le pot fura secretele mai usor. Din cauza codului rosu episodul a intarziat o saptamana, insa a meritat asteptarea. Oamenii ne-au povestit ca lucreaza terenul nisipos cu personal autohton, cai si tratamente cu produse naturale. Ba chiar au intrat pe cateva piete externe (inclusiv Japonia) cu vinurile bio. Dar castigul serii a fost ca l-am cunoscut pe Roberto Pieroni, administratorul micii crame: gesticuleaza mult (in stilul specific al italienilor), dar este priceput, plin de energie si mandru de crama lui artizanala si soiurile autohtone din Delta Dunarii.

Cam asta este tot pentru astazi, dar nu uita sa arunci un ochi si pe pagina de Facebook, there’s more coming.

4 gânduri despre “Degustare: Crama La Sapata – Delta Dunarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.