In seara zilei de joi mi-am dat din nou intalnire cu bloggerii mei, de data asta la Trattoria Il Calcio, in cadrul unui nou eveniment organizat de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro

Locatia a fost potrivita pentru degustare iar meniul este unul bine proportionat, cu accent pe mancarea italiana. Mi-am comandat o salata de quinoa, care a fost delicioasa, si s-a potrivit cu Cabernet Sauvignon-ul, echilibrandu-l. Am aruncat cate un ochi si in farfuriile celorlalti participanti si pot spune ca mi-a placut ce am zarit.

Furnizorul de branzeturi Delaco este parte integranta a unuia dintre cei mai mari producatori de pe piata de lactate la nivel Mondial, avand un portofoliu de produse foarte vast in Romania.

Cat despre Domeniul Bogdan, acesta a luat nastere in 2011, in apropiere de Medgidia. Au in general soiuri internationale (cu doua exceptii: Tamaioasa si Feteasca) si au promis ca pe viitor vor avea si spumante. Toate sunt organice (sau ecologice, daca preferi acest termen). In principiu, acest lucru inseamna ca nu utilizeaza insecticide, pesticide, sau alte substante cu “cide” la final. Ca sa iti faci o idee, daca in Franta / Italia procentul de vinuri bio este undeva la 15-20% din totalul vinurilor, in Romania acesta este in jur de 1.6%. Mai mult decat atat, in tot procesul de creare al vinurilor, acestia tin cont de pozitia astrelor.

De data aceasta am degustat 2 vinuri rosii, 3 albe si un rose. Iata combinatiile culinare testate:

Cuvee Experience Rose (Feteasca Neagra + Cabernet Sauvignon) + Aperifrais Delaco

Rose-ul este un vin sec si foarte proaspat, cu o culoare roz pal / pudra stralucitor, usor de baut insa ceva mai aspru decat te-ai astepta. Pe langa acesta am degustat o crema de branza pufoasa marca Ile de France, cu diverse condimente, care ti se topeste in gura. Combinatia a fost neasteptat de buna, intrucat branza pune in evidenta vinul prin dulceata sa, in timp ce piperul este stins de mineralitatea acestuia.

Premium Riesling (Rhin) + Camembert Ile de France

Vinul alb sec are o aciditate medie (5.2), mineralitate ridicata si o aroma placuta de mar verde.

La aceasta degustare am aflat si ceva nou. Se pare ca in vinuri se regasesc trei tipuri de arome:

  • PRIMARE (care vin din soi)
  • SECUNDARE (care vin din tipul de maturare, drojdiile folosite, caracterul lemnos, etc.)
  • TERTIARE (dupa ce am pus vinul in sticla, asteptam sa vedem ce mai dobandeste in timp)

In acest caz, aroma tertiara duce catre cremene si asfalt ud.

Camembert-ul are mucegai alb si o nuanta tipica de ciuperci. Combinatia a fost foarte buna.

Cuvee Experience Sauvignon Blanc + Riesling Italian + Brie Ile de France

Acest vin din 2021, cu aciditate si mineralitate mai mari si arome vegetale (flori de tei), se dezvaluie incet, pa masura fiecarei guri, ca fiind mai agresiv fata de antecedentele. Iar Brie-ul este mai dulceaga fata de Camembert.

Primordial Chardonnay + Havarti Castello

Acesta a capatat sub influenta lemnului o culoare mai intensa. Combinatia cu o branza maturata si mai sarata nu este una reusita.

Premium Cabernet Sauvignon + Emmentaler Delaco

Acest vin rosu rubiniu intens, preferat de mine, are o aroma puternica de coacaze si alcool 14.3%. Din pacate combinatia cu Emmentaler este de asemenea dezamagitoare.

Feteasca Neagra Patrar + Grana Padano

Feteasca Neagra are reflexii purpurii si o aroma condimentata, vegetala in care putem regasi mure, cirese si pruna uscata.

Grana Padano Delaco D’Exceptie este facuta dupa o reteta perfectionata de-a lungul secolelor, din lapte nepasteurizat. Are un gust dulceag, aroma complexa si puternica de nuci si textura granulata. Imi place sa o folosesc la paste sau risotto. Un alt lucru descoperit de mine este ca in acest tip de branza se spune ca putem regasi gustul “umami”.

Aceasta a fost si asocierea preferata de mine, intrucat branza potenteaza intr-adevar vinul.

Am retinut de asemenea din cadrul discutiilor ca vinurile rosii este ideal sa fie servite la 16-17 grade.

Ca sa sintetizez, vinul mi-a sugerat PLACERE, branza SENZUALITATE iar combinatia m-a adus la EXTAZ.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.